За последните 17 години в България са закрити над 1000

...
 За последните 17 години в България са закрити над 1000
Коментари Харесай

Може ли селско училище да е модерно? Вижте училището в село Плъстина!

 За  последните 17 години в България са закрити над 1000 образователни заведения. Основните учебни заведения в дребните обитаеми места постоянно водят битка за оцеляване. В регионите с преобладаващо малцинствено население слабото притежаване на български език от учениците изправя педагозите пред спомагателни компликации, а отпадането на деца от системата на образованието е проблем, който не слиза от дневния ред на институциите.

На този декор едно селско учебно заведение се загатва като “скочило в бъдещето ”. ОУ “Д-р Петър Берон ” в село Плъстина е средищно за община Омуртаг. В него се образоват към 160 възпитаници от 13 обитаеми места. 10-15% от децата са ромчета, а останалите с турски генезис, осведоми БНР.

 Тук към този момент 12 години се ползват най-новите технологии за образование. Учебните стаи са осъвременени, с електронни дъски и преносими компютри за всеки преподавател. Училището разполага с две компютърни зали, закрит физкултурен салон  с фитнес уреди и открита спортна площадка с тревна настилка.

 Районът е с висок % на безработица, част от фамилиите работят в чужбина, а децата се отглеждат от баба и дядо. Често се постанова да заместваме родителитеказват от управлението. Учениците доста споделят с учителите. Търсят помощ и подпомагане във всяко отношение. Това, което липсва у дома педагозите се стараят в учебно заведение да го покрият.

 С помощта на благодетели, на затруднените финансово фамилии са обезпечени компютри, тъй че децата да могат да се приготвят у дома, а в учебното заведение е построена съблекалня, цялостна с облекла, обувки и консумативи за всеки, който има потребност. Новите планове на учебното ръководствоса в цифровата сфера. Идеята им е учениците да идват на учебно заведение единствено с 1 флашка, за дасе отстранен ученическите раници. 

Инфо: www.marginalia.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР